Over ons

Smit Kwekerijen is een bedrijf dat veel ontwikkelingen heeft meegemaakt. In 35 jaar zijn we gegroeid van een kwekerij van 1 hectare naar meer dan 18 hectare. Lees hier alles over.

Over Smit Kwekerijen

Smit Kwekerijen is een moderne potplantenkwekerij, gespecialiseerd in het kweken van unieke, sterke en trendy groene kamerplanten. Wij willen graag de natuur uit alle werelddelen in huiskamers brengen. Dat is onze missie, dat drijft ons.

Onze kwekerij bevindt zich in Sappemeer (Groningen), onze klanten in heel Europa. We hechten waarde aan duurzame relaties, zowel met onze medewerkers, leveranciers als klanten. Wij zijn betrokken bij onze klanten en worden enthousiast van samenwerkingen met betrekking tot groei en ontwikkeling van concepten.

Alle medewerkers van Smit Kwekerijen hebben een passie voor planten en de ontwikkeling van planten. Onze gezamenlijke jarenlange ervaring op het gebied van teelt en ontwikkeling zorgt ervoor dat we kwalitatieve en unieke groene kamerplanten op de markt kunnen brengen. En vooral; hoe dit in de toekomst nog beter en duurzamer kan!

We willen graag onderscheidend zijn door onze groene kamerplanten met een bijzondere teeltwijze op de markt te brengen. In onze moderne potplantenkwekerij telen we op een verantwoordelijke manier om een zo schoon en duurzaam mogelijk product te leveren. We zijn begaan met het milieu en streven ernaar onze planten milieuvriendelijk te telen. Dit doen we bijvoorbeeld met behulp van biologische gewasbescherming en door aangesloten te zijn bij verschillende kwaliteitsorganisaties, zoals MPS-A, MPS-GAP, MPS-SQ en PlanetProof. Ook is er een footprint berekening, die de basis vormt in de continue verbetering op het gebied van duurzaamheid.

Ten slotte streven we er naar elk jaar enkele nieuwe onderscheidende planten aan onze klanten te kunnen presenteren. In een wereld waarin ontwikkelingen snel gaan, werken wij hard om aan de vraag van onze klanten te voldoen.

De essentie van Smit Kwekerijen

Het ontstaan van Smit Kwekerijen

Smit Kwekerijen is in 1985 opgericht door Obed Smit, planten kweken zit bij hem in het bloed. Bijna 35 jaar geleden nam Obed de kwekerij in Sappemeer over van zijn oom waar hij de eerste jaren voornamelijk Geraniums kweekte.

Steeds meer werd het assortiment uitgebreid met andere soorten perkplanten. Aangezien perkplanten seizoensproducten zijn, stonden de kassen bepaalde periodes in het jaar leeg. Om efficienter gebruik te maken van de kassen begon Obed Smit met het kweken van kamerplanten. De Callisia Turtle is één van de eerste soorten die gekweekt werd, een kamerplant die na al deze jaren nog steeds een onderdeel is van de Eden Collection.

In de jaren 90 transformeerde Smit Kwekerijen in een echte kamerplantenkwekerij toen de perkplanten volledig uit het assortiment verdwenen.

Het ontdekken van unieke en bijzondere planten is dé passie van Obed Smit. Het enthousiasme over de zoektochten naar nieuwe planten en zijn kennis als kweker brengt hij over op alle medewerkers van Smit Kwekerijen. Daarom zijn wij als bedrijf continu in staat om vernieuwing aan te brengen in het assortiment.

In het noorden van Nederland worden onze groene kamerplanten op meer dan 160.000 vierkante meter gekweekt. Elke dag zorgen meer dan 200 medewerkers gezamenlijk voor het afleveren van unieke en sterke planten van kwaliteit.

De geschiedenis van Smit Kwekerijen

1985

Oprichting Smit Kwekerijen door Obed Smit.

1990

Start met kweken van kamerplanten.

1993

Eerste zoektocht naar planten in Zuid-Afrika.

1995

Het eerste logo van Smit Kwekerijen geïntroduceerd.

1995

Aanvraag van de eerste kwekersrechten.

1996

Start met de verkoop van kamerplanten onder het merk ‘Eden Collection’.

1997

Volledige focus op het kweken van groene kamerplanten.

1999-2000

Overname van diverse kwekerijen.

2003

Bouw van de hoofdlocatie Siepweg 4.

2004-2013

In deze periode behoorden orchideëen ook tot het assortiment.

2007

De nieuwe lijn ‘Summer Collection’ wordt gelanceerd.

2012

Vijf jaar later wordt het concept ‘Message in a bottle’ op de markt gebracht.

2016

De eerste ‘Special’ was een feit: de Pannenkoekplant.

2018

Nieuw logo Smit Kwekerijen.

2019

Toevoeging van ‘Eden Jungles’ aan de Eden Collection.